Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | .... | 3 | 4 | (Page 5)

    0 0


    Kek pisang viral junior chef adik Danish Harraz ni memang sedap sangat. Moist, soft and everything nice lah ;) Secara tak sengaja ternampak post kek pisang ni in 1 of the ig I follow. There and then baru sedar viralnya si abam Danish ni. Akak dah ketinggalan rupanya ... huwaaa ... Tak pernah lagi bake kek pisang letak peach. Terus gigih keluar beli pisang dan canned peaches semata-mata nak sangat merasa kek ni ... haha ... 

    Memang tak sia-sia la. My aunty nenek cyber pon asyik puji kek ni sedap. The sweetness pon just nice. Resepi yang highly recommended sebab nak buatnya senang sangat, godek-godek dgn senduk je. Tak payah susah-susah nak cuci beater bagai. Bahan-bahan pon mudah nak cari dan biasa ada dalam kitchen.



    MOIST PEACH BANANA CAKE
    Source: IG @danish.harraz

    1 cawan canned peaches yang telah dipotong kiub
    2/3 cawan salted butter dicairkan
    3 cawan tepung gandum
    2 biji telor gred A
    1 1/2 cawan gula pasir
    2 sudu the baking powder
    2 sudu the baking soda
    secubit dua cinnamon powder/serbuk kulit kayu manis
    1. Panaskan oven pada 150 darjah. Ikut oven memasing ya.
    2. Gris bundt pan atau alas baking tray size 9 x 13 dengan baking paper.
    3. Ayak bahan kering dalam satu bekas.
    4. Lenyekkan pisang dalam magkuk dan masukkan gula, telor, melted butter dan digaul sebati.
    5. Masukkan bahan kering dan kaup balik kan sahaja hingga rata. Jangan overmixed.
    6. Tuang adunan ke dalam bundt pan atau baking tray.
    7. Bakar selama 40 - 50 minit atau bahagian atas agak keperangan sedikit dan bila dicucuk dengan lidi tiada adunan tepung yang melekat. Dah masaklah tu.

    NOTE:
    Bundt pan mesti disapu dengan butter yang banyak dan leak tepung supaya bila diterbalikkan kek keluar dengan senang dan cantik.




    0 0


    "If you count Allah's favors, you will not be able to number them"
                                                                                                            Qur'an 14:34

    Aihh ... gambar brownies ni xclear pulak ... snap in a rush macam ni la hasilnya. Brownies ni sedap sangat-sangat to my taste bud. I'm so glad that I tried out this delicious, soft, moist & chocolatey banana brownies. The banana taste is not overpowering the chocolate ... everything well balance, the sweetness, texture & taste. I cuma terkilan baru sekarang I jumpa resepi Kak Fida ni ... ehehe. Habis puji dah ni ... haha ... I will definitely buat lagi & lagi. 

    EGGLESS MOIST BANANA BROWNIES
    Resepi:Kak Fida, MyResepi

    BAHAN A:
    100 g coklat masakan
    75 g mentega

    BAHAN B:
    200 g pisang lecek
    60 g gula perang
    1/4 sk garam
    1 sk esen vanilla

    BAHAN C:
    75 g tepung gandum
    2 sb serbuk koko
    1/2 sk baking soda
    1/2 sk baking powder

    BAHAN TABURAN:
    choc. chips
    kacang walnut - cincang kasar

    Masak bahan A hingga cair cara double-boiling hingga cair dan sejukkan. Campurkan dengan bahan B dan gaul rata.
    Ayak bahan C dan masukkan ke dalam campuran A dan B dan gaul rata lagi.
    Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris dan tabur bahan taburan jika suka.
    Bakar hingga masak pd suhu 160C selama 20-25 min. Sejukkan brownies, potong dan hidangkan.



    0 0
  • 05/10/17--20:07: Tepung Bunga

  • "Always focus on how far you've come, rather than how far you have left to go"
    The Optimist Coffee

    Good morning peeps ... post holiday blues pepagi ni. Whenever I rasa I need a booster or motivation to work I memang suka singgah beli kopi at this coffee shop >> The Optimist (an independently run business) LRT Ampang ni. Their friendly staff and Quote-of-the-day stickers on the coffee cups which vary from customer to customer always gives good vibes to start my day. Selebihnya tawakkaltu alallah. 

    Ok, back to recipe yang I nak share hari ni. It's my first time merasa & buat. I am not so sure where it originates, my sister kata ni kuih terengganu but when I shared the pic dlm group whatsapp kawan sekolah, dia kata ni kuih kampung dia, kelate ;) Tanya laki, dia kata xpernah tengok & xpernah makan pulak ...  

    As you can see dalam gambar kat atas tu, tepung bunga ni texture dia macam dodol, boleh tarik-tarik sebab penggunaan tepung pulut. Rasanya pulak ada iras-iras kuih gertas. Bezanya kuih gertas lebih liat & ada kelapa parut.

    Last week  tengah-tengah syok tengok drama kat One HD, dapat whatsapp from my sister ... dia tanya pernah makan kuih tepung bunga ke tak. Dia nampak satu post kat IG raffieyyusoff and rasa terliur nak try. I pon buka link yang dia send tu. Tengok macam senang je nak prepare, bahan-bahannya pon mudah & tak banyak. So I texted her, esok or lusa balik dari kerja pun boleh try buat. 

    So last friday balik dari kerja my sister and I pun start la projek tepung bunga kat rumah mak ;) Kami buat ikut resepi yang di share oleh raffiey tu. Actually lepas belek resepi balik baru perasan xde gula kastor untuk salut kuih. Malas nak keluar, we decided to blend kasar je la gula pasir, so rupa the end product xler berapa cun.



    TEPUNG BUNGA
    Sumber resepi: IG raffieyusoff

    200gm tepung pulut
    200 ml ++ santan kotak - kalau doh masih keras, tambah lagi sikit-sikit
    Sedikit garam

    1. Gaul kesemua bahan-bahan sehingga menjadi doh.


    2. Gentel bulat-bulat kecil dan picit di bahagian tengah.
    3. Pecahkan sebiji telur dan kocokkan. Celup adunan yang dah dibentuk tadi ke dalam telur dan goreng sehingga lapisan telur sedikit keemasan.


    4. Toskan minyaknya dan terus digaul ke dalam gula kastor. Sedia untuk dihidangkan.



    0 0


    Hi all, ni menu hari wesak minggu lepas. Dalam fridge ada ikan merah yang I beli about 2 weeks back ...  err ... terus teringat moment terjatuh tergolek dog time dekat kedai makan sebelah pasar masa nak melangkah keluar kedai tu nak ke pasar. Terkejut pon ada sbb xsangka nak jatuh ... tengah blur memikir cemana leh jatuh, ada pulak sorang lelaki jatuh beberapa langkah je depan I.

    Antara menu yang sedap dimasak dengan ikan merah adalah sup. Husband pulak memang suka lauk berkuah clear or soup macam ni. Teringat xpuas makan kat Hard Wood Cafe Seremban hari tu sebab ambil macam-macam lauk ;), tu yang rasa nak masak pulak. 

    Lauk ni makan kat kedai, ambil sepotong ekor je pun dah cecah RM28. Puas hati lagi masak kat rumah, bebas ajinomoto ... kan.

    SUP IKAN MERAH YANG SEDAP & MUDAH
    Sumber: ain @my-sweetthots.blogspot.my

    3 keping ikan merah (ikan lain pun boleh)
    1 sup bunjut ikan adabi *
    3 ulas bawang putih yang dimayang *
    5 ulas bawang merah yang dimayang *
    1 batang serai yang dititik / ketuk
    3 kuntum bunga lawang *
    3 biji buah pelaga *
    3 biji cengkih *
    1 batang kayu manis *
    2 inci halia yang diketuk *
    1 biji tomato yang dibelah empat
    1 pokok daun sup yang dimayang - tak ada daun sup time ni, gantikan dengan batang celery
    1 pokok daun bawang yang dimayang
    1 sudu makan perencah sup - dicampur air / masukkan ketika menumis

    1. Basuh ikan. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang bertanda * sehingga wangi.
    2. Masukkan air dalam 3 gelas / ikut suka, setelah air menggelegak, masukkan ikan dan batang celery yang telah dipotong.
    3. Masukkan garam, tunggu sehingga ikan masak dan masukkan tomato.
    4. Tutup api dan taburkan potongan daun sup dan daun bawang jika ada. Sedia untuk dihidangkan. Makan dengan nasi panas2.
    ** Cadangan hidangan:
    Lauk ni sesuai digandingkan dengan ikan masin goreng, sambal belacan dan ulam-ulaman.











    0 0
  • 05/22/17--23:49: Sesame Oil Chicken


  • SESAME OIL CHICKEN
    Recipe:Rasa Malaysia

    2 tablespoons sesame oil
    2-3 inches knob of ginger, peeled and cut into thin strips
    12 oz chicken, cut into pieces
    2 tablespoons soy sauce
    1/2 cup water
    3 dashes ground white pepper

    Heat up a skillet or wok over high heat and add the sesame oil. When the oil is fully heated, add the ginger strips and stir-fry until light brown or aromatic. Add the chicken and stir-fry for about 10-15 seconds before adding the soy sauce and ground white pepper. Add the water and do a few quick stirs. Cover the skillet or wok with the lid and turn the heat to low heat and let the chicken cook for about 10 minutes or until the sauce thickens and the meat becomes tender. Dish out and serve immediately.

    Cook’s Note:
    If the sauce dries up, add more water and cook until the chicken becomes tender. You may use bone-in chicken legs or thighs to make this dish. Just chop the chicken into pieces.


    0 0
  • 06/02/17--00:21: Onigirazu

  • Menu mmm ... sebulan yang lepas kot. Lemau betul bulan puasa tahun ni, asyik tak cukup oksigen ... nak menguap je  .. ;) I buat for picnic dengan bujang kecik kat sekolah dia. Senang ... all-in-one meal, you get carb (rice), protein (daging/ayam) dan veggies in one bite! Onigiri biasa dengar la kan, tapi apa pulak onigirazu ni?

    Nama Onigirazu ni datang dari Japanese rice ball - Onigiri. 
    Onigiri ialah nasi kepal berbentuk segitiga (traditional), bulat atau silinder, yang diisi inti seperti bonito flakes yang dah diperisakan dgn kicap jepun, pickled plum, tuna mayo atau pelbagai inti2 lain, kemudian dibalut dengan nori seaweed. 

    Onigiri berasal dari perkataan Jepun Nigiru yang bermaksud mengepal dengan padat. Bila tidak mengepal dengan padat mereka panggil Nigiranai atau Nigirazu.

    Jadi Onigirazu ialah bebola nasi (Onigiri) yang tidak dikepal seperti bentuk traditional nya, segitiga. Senang kata, bukan warga Jepun panggil makanan ni sushi sandwich ;)


    Onigirazu ni senang je nak assemble, sama macam sandwich. The best part is the filling can be anything you like, selain dari filling gaya Japanese seperti chicken katsu, ia juga boleh di fusion kan intinya - ala Korea (bulgogi), ala Thai (ayam paprik), ala Mat Saleh ;) ... (tuna mayo), ala Chinese (kungpao chicken).

    5 Tips untuk membuat Onigirazu yang perfect dan menarik

    1. Lepakan nasi ditengah-tengah seaweed kepada bentuk empat segi. Kalau ada acuan onigirazu, lagi cantik, nanti dapat bentuk yg seragam.
    2. Letak nasi dan inti dalam lapisan yang nipis.
    3. Tandakan bahagian mana nnt nak dipotong jika intinya menggunakan pelbagai bahan & disusun berlapis-lapis. 
    4. Terbalikkan dan rehatkan selama lebih kurang 5 minit selepas dibungkus ketat dgn plastic wrap. Wap stim dari nasi akan melembabkan nori dan akan membolehkan semua bahan-bahan sebati melekat bersama.
    5. Basahkan pisau supaya nasi & filling tidak melekat pada pisau, dan keratan rentas cantik & kemas.

    ONIGIRAZU
    (my-sweetthots.blogspot.my)

    Nasi yang baru masak
    Fillings - sesame oil chicken, bulgogi, tuna mayonis

    Menyiapkan Onigirazu:
    1. Bentang plastic wrap dan letak sekeping seaweed di atasnya (bahagian berkilat menghadap plastic wrap), dengan satu bucu menghala ke atas. 
    2. Letak nasi ditengah-tengah seaweed, bentukkan segiempat sambil ratakan menjadi satu lapisan nipis. Taburkan sedikit garam di atas nasi jika filling yg digunakan agak sederhana rasanya. 
    3. Susunkan filling di atas nasi. Letak nasi diatas filling dan ratakan.
    4. Balut nasi dengan nori dan plastic wrap menjadi segi empat dengan ketat.
    5. Terbalikkan dan kemaskan bentuknya. Biarkan sebentar lebih kurang 4 -5 minit.
    6. Basahkan pisau dan potong onigirazu kepada 2 bahagian.

    0 0
  • 06/14/17--21:03: Agar-agar Santan Gula Melaka

  • Alhamdulillah perancangan Allah maha hebat, the 1st 2 weeks of Ramadhan this year jatuh pada cuti sekolah. Lega sikit hubby & I, kalau tak haru la si bujang kecil tu mau telefon nak balik rumah terus xnak sekolah. Semangat membara prepare juadah buka tu membuak-buak untuk 2 minggu pertama je la. Lepas Hafiy dah balik asrama, teringatkan apa dia berbuka terus tak berapa semangat nak memasak. Hati ni bertambah sedih bila si abang kata adik cakap dia sedih membesar cepat sangat sebab dah semakin kurang memori dia kat rumah ... ;(

    Agar-agar santan ni pernah buat denga resepi lain. Kali ni kita ambil dari blog kak yatiememories pulak. Dah lama betul dia menyepi, kalau tak seronok jamu mata kagum dengan hasil air tangan dia apabila buat segala macam jenis talam dan kuih kukus.

    AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

    1 paket serbuk agar-agar 10 gm 
    1 liter air (4 cawan) 
    1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm) 
    1/4 cwn gula pasir 
    250 ml santan pekat (Yatie guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air) 
    1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu 
    Secubit garam 
    2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
    Cara-cara: 

    Masak gula melaka yg diracik halus, gula pasir bersama 1 cwn air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan. (Guna air yg dari 4 cwn tu ya)
    Dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dngn serbuk agar2. Masak hingga mendidih. 
    Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih. 
    Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam. 
    Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api. 
    Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...

    TIPS:
    1. Untuk mendapat 2 lapisan seperti yang sepatutnya, tipsnya ialah selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. Insyallah..confirm anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti. 
    2. Kalau yang suka lapisan santan tu nipis jer, kurangkan kuantiti santan di dalam resepi ye. Nanti dapatlah lapisan santan (yang bahagian atas tu), nipis sikit berbanding dengan bahagian bawahnya.


    0 0
  • 07/15/17--23:08: Sedapnya ... Kuah Kacang Dal

  • Syawal tahun ni rasa agak kosong sebab first time kami beraya tanpa nenda tercinta. Biasanya first day raya meriah betul saudara mara berkunjung sebab nak jumpa nenek memandangkan nenek antara generasi tertua yg masih ada lagi dalam keluarga besar kami. Walau pun kami masih berkumpul beraya bersama dikampung macam kebiasaannya, di dalam hiruk pikuk dan gelak ketawa masih terselit rasa rindu yang amat dan tanpa sedar bergenang jua airmata. Sesungguhnya aku sangat rindu dia ... nenek a.k.a mak ;(

    Antara menu raya kat kampung yang I buat tahun ni ialah capati yang digandingkan dengan kuah kacang dal. Laku macam goreng pisang panas ... tak sia-sia Marjina menguli ... haha. 3kg xcukup, I tell you, sampai kita kena ulang buat.

    Resepi ni I copy dari cik Mas Duniaku. Tq Mas, introduced resepi yang best ni. Semoga bisnes Mas terus maju & maju. Disebabkan tak plan nak buat kuah dal ni, kita tak sempat la nak rendam semalaman tapi rebus je lama sikit hingga empuk.

    KUAH KACANG DAL 
    Resepi : Irni Maizura FB

    BAHAN UTAMA
    1 mangkuk kacang dal
    Direndam semalaman, keesokan harinya ditos dan direbus hingga empuk.

    Bahan-bahan A:
    2 biji bawang besar
    4 biji bawang putih
    2 sudu udang kering

    Kisar halus dahulu bahan-bahan ini.

    Bahan-bahan B:
    5 biji lada kering dikerat 4 (Dicuci dahulu)
    1-2 tangkai daun kari
    1-2 sudu biji sawi
    1 sudu jintan halus
    Garam secukup rasa
    Sedikit gula
    1-2 sudu kecil serbuk kunyit

    Bahan-bahan C:
    Sedikit kacang panjang dipotong sederhana panjang ... (kalau suka boleh letak)

    ♥♥♥
    1. Tumis bahan A sehingga agak garing sedikit.
    2. Padamkan api dan masukkan daun kari.
    3. Masukkan bahan-bahan tumisan ini ke dalam periuk yang berisi dal rebus tadi. 
    4. Bila kuah sudah agak kering, tambahkan lagi air  ... agak-agak, jangan kuah pekat. 
    5. Masukkan lada kering, biji sawi, serbuk kunyit, garam secukup rasa, sedikit gula dan jintan halus.
    6. Masak sehingga kuah dal sedap dan secukup rasa. 
    7. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan biarkan empuk sebentar.
    8. Hasil kuah tu mestilah cair-cair sedikit, jangan pekat-pekat sangat.
    9. Hidangkan bersama capati. Untuk resepi capati yang sedap dan lembut, refer sini.







    0 0


    Asam Pedas Sardin ni pon menu hari yang sama time buat capati. Uihh rasa nak meleleh air liur time menulis ni ... capati cicah dengan lauk asam podeh ni pon mmg layanzz la. Tu yang 3kg tepung pon xcukup .. hehe .. 

    Dah azan asar pulak, nnt kita sambung cerita kemudian.

    Asam pedas sardin bila dimasukkan kentang, mmg wow lah. Kebiasaannya orang lain bila masak pedas, mesti letak belacan ... tapi tidak bagi I. Apa-apa asam pedas po bila I masak mmg xsuka letak belacan.

    ASAM PEDAS SARDIN DENGAN KENTANG

    1 tin kecil sardin
    2 biji kentang - dipotong empat
    1 sudu asam jawa + 2 mangkuk air
    1 sudu teh garam
    1 biji bawang besar - dimayang kasar atau dipotong baji
    2 sudu minyak

    Bahan Blend:
    10 cili kering- gunting & rebus
    1 bawang besar
    2 bawang putih





older | 1 | .... | 3 | 4 | (Page 5)